NielsenIQ tarafından yayınlanan bir FMCG raporuna göre, Avrupa’da hacim daralması devam ederken, Türkiye’nin hacim büyümesiyle Avrupa’dan olumlu bir şekilde ayrıştı.
Raporda, 2023 yılının ilk 8 ayında Türkiye’deki FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesinin %86 büyüme kaydettiği vurgulanmış ve bu büyümenin sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekilmiştir.
NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve Orta Doğu ile Afrika Analitik Lideri Didem Şekerel Erdoğan, yakın gelecekte başarının anahtarı olarak markaların ve perakendecilerin alışverişçilerini daha iyi anlamaları ve aksiyon almaları gerektiğini belirtmiştir. Bu süreçte veri analitiği ve perakende medyasının büyük bir rol oynadığını vurgulamıştır.
Dünya ve Avrupa FMCG pazarında hacimsel daralma yaşanırken, Erdoğan, Türkiye’nin pozitif hacim performansıyla diğer ülkelerden güçlü bir şekilde ayrıştığını vurgulamıştır. Bu nedenle Türkiye’deki bu büyümeyi öne çeken kategorilerin anlaşılmasının kritik bir öneme sahip olduğunu belirtmiştir.
EV TEMİZLİK, KİŞİSEL BAKIM, ATIŞTIRMALIK VE İÇECEK GRUPLARI YÜKSELİŞTE
Didem Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de FMCG büyümesine baktığımızda, Kişisel Bakım, Ev Temizlik ve gıda kategorisi altında özellikle atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansıyla büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz” açıklamasında bulundu. Erdoğan, 2023’ün ilk 8 ayında yüksek büyüme performansıyla ciro payını en çok artıran ilk 3 kategorinin Gazlı İçecekler, Çerez ve Kuruyemiş olduğunu paylaştı.
E-TİCARETTE YILIN İLK 8 AYINDA %131 CİRO BÜYÜMESİ KAYDEDİLDİ
NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan, E-Ticaret verilerini paylaşarak, “E-Ticaretin yılın ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 131 oranında bir ciro büyümesi kaydettiğini” vurguladı. Sükan, Kişisel Bakım, Ev Bakım, Yiyecek ve İçecek gruplarında E-Ticaret performansının özellikle yüksek olduğunu belirterek, bu kategorilerde FMCG E-Ticaret paylarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla arttığının altını çizdi.
DÜNYA ÇAPINDA DEĞİŞEN EKONOMİK GÖRÜNÜM VE TÜKETİCİ TRENDLERİ
Didem Şekerel Erdoğan, dünya genelinde değişen ekonomik görünümün ve bozulan fiyat istikrarının tüketicilere etkilerine dikkat çekti. Üretici ve perakendecilerin yakın dönemde odaklanması gereken 5 yeni küresel trendi şu şekilde sıraladı: “Uzun Vadeli Enflasyon, Artan Tüketici İyimserliği, Hesaplı Harcama Dönemi, Marka Sadakatinde Düşüş ve Hacimsel Büyüme Baskısı.