Zirai don tarımı vurdu: Markette fiyatlar artacak mı?

Meyve ve Sebzede Rekolte Endişesi Artıyor

Çukurova bölgesinde yaşanan zirai don felaketi, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. 22 Şubat-25 Şubat tarihleri arasında meydana gelen don olayı, özellikle erkenci patates üreticilerini olumsuz etkiledi. Dört gün süren don, bölgedeki tarım alanlarında ciddi hasarlara neden oldu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Meteoroloji’den alınan bilgilere göre don beklendiğini ancak tahminlerin üzerinde bir soğukla karşılaşıldığını söyledi. -5 ve -8 derece seviyelerine ulaşan don, çiftçilerin ürünlerini koruma çabalarını yetersiz bıraktı. Özellikle erkenci patates ve diğer ürünlerde verim düşerken hasat da bir ay gecikti.

Narenciye ağaçlarında yaşanan kuruma ve limon zararlarıyla birlikte, greyfurt, mandalina ve portakal gibi ürünlerde de rekolte düşüşü gözlendi. Üreticiler, don felaketinden olumsuz etkilenen ürünlerin market fiyatlarının artmasını bekliyor. Mağdur olan çiftçiler, kredi borçlarının ertelenmesini talep ediyor.

Zirai don nedeniyle zarar gören buğday ürünlerinde de ciddi kayıplar yaşandı. Doğan, “Erkenci şeftalilerin tamamını kaybettik, geçici şeftalilerde hasar oranı daha düşük. Buğday üreticileri, sulama yapmalarına rağmen verimde ciddi azalmalar bekliyoruz.” dedi.

Zarar gören tarım ürünlerindeki rekolte düşüşü, önümüzdeki haftalarda market fiyatlarının artmasına neden olabilir. Üreticiler, devletten ve ilgili kurumlardan destek beklerken, zirai don felaketinin etkilerinin en az zararla atlatılması için çaba harcanıyor.

Related Posts

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Trump’tan Powell’a indirim baskısı: Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı!

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi ısrarını sürdürüyor. Son olarak Powell’ın gümrük vergilerinin enflasyona yapacağı etkilerin izleneceğini belirtmesi Trump’ı öfkelendirdi. Trump, tarifelerin enflasyon üzerinde etkisinin olmadığını ve ithalat fiyatlarının düştüğünü gösterdiğini belirterek “Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı.” ifadesini kullandı.

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı