OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Suudi Arabistan ve Diğer OPEC+ Ülkeleri Piyasa Koşullarını Değerlendirdi

OPEC’ten gelen bir açıklamaya göre, Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman dahil olmak üzere 8 OPEC+ ülkesi, piyasa koşullarını değerlendirmek üzere çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdi.

Açıklamada, düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa dinamiklerini yansıttığı vurgulanarak, grup üretim artışının 5 Aralık 2024’te alınan bir karara dayandığı belirtildi.

Bu çerçevede, bahsi geçen ülkeler, 1 Nisan itibarıyla daha önce uyguladıkları günlük 2,2 milyon varillik gönüllü kesintilerini kademeli ve esnek bir şekilde sonlandırarak, haziranda önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gitmeye karar verdi.

Açıklamada, günlük 411 bin varillik artışın 3 aylık kademeli artışın bir parçası olduğu ve grupun bu artışları piyasa koşullarına göre durdurabileceği veya tersine çevirebileceği belirtildi.

Grubun temmuz ayı üretim seviyesini belirleyeceği bir sonraki toplantısının 1 Haziran’da gerçekleştirileceği kaydedildi.

PETROL FİYATLARI SON 4 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

OPEC+ grubu, 3 Nisan’da yaptığı açıklamada, 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini kademeli olarak sonlandırarak, mayısta günlük 411 bin varillik üretim artışı yapacaklarını duyurmuştu.

Bu karar, ABD yönetiminin ticaret tarifeleri ile birlikte petrol fiyatlarını varil başına 60 doların altına indirerek son 4 yılın en düşük seviyesine geriletmıştı.

Related Posts

Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı

4. Tarım Orman Şûrası’nın sonuç bildirgesi 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Şûrada sektörü yapılandıracak pek çok strateji oluştu. Özellikle gençler ve kadınların kırsala dönmesini teşvik edecek desteklere dikkat çekildi.

Sakarya’dan 1.5 Milyar dolarlık otomotiv ihracatı

Türkiye’nin otomotiv üssü Sakarya, 2025’in ilk dört ayında 129 ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 576 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi devlerin üretim yaptığı kent, dış satımın yüzde 84’ünü otomotiv sektöründen sağladı.

Sakarya’dan 1,6 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin otomotiv ihracatında başı çeken illerinden Sakarya, yılın ilk 4 ayında 1 milyar 576 milyon 718 bin dolarlık dış satıma imza attı.

Türkiye, fındık ihracatından 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Kazakistan’dan ‘altın vize’ uygulaması

Kazakistan hükümeti, ülkedeki yatırım ortamını canlandırmak amacıyla “altın vize” uygulamasını başlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir