Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Gümrük Politikaları Alman Otomotiv Sektörünü Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın belirsiz gümrük politikaları, Alman otomotiv üreticileri ve tedarikçilerini olumsuz etkiliyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir ankete göre, Alman otomotiv sektörünün iş ortamı endeksi nisanda eksi 30,7 puana gerileyerek negatif yönde ilerledi.

Alman otomotiv sektörünün mevcut durum endeksi eksi 36,4’e düşerken, gelecek aylara ilişkin iş beklentisi de negatif yönde değişti. Ankete göre, ABD gümrük tarifeleri nedeniyle şirketlerin ihracat beklentileri zayıflarken, işten çıkarmalar da devam ediyor.

Alman şirketler, AB dışındaki rekabetçi konumlarını daha da kötüleştiğini belirtirken, özellikle nisanda işten çıkarmaların yavaş hızda da olsa devam ettiği görülüyor. Ifo’ya göre, Alman otomotiv sektörü nisanda Avrupa Birliği dışından gelen rekabet karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor.

Almanya’da otomotiv sektörü, toplam katma değerin yüzde 5’ini oluştururken, istihdamın yüzde 3’ünü sağlıyor. Ancak elektrikli araçlara geçişin maliyetleriyle mücadele ederken, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep karşısında rekabet gücünü korumak için çaba sarfediyor.

Alman Ekonomisi Büyüme Sorunuyla Karşı Karşıya

Almanya’da tarife savaşları ve Trump’ın politikaları nedeniyle küresel ticarette endişeler artarken, Alman ekonomisi son yıllarda büyüme sorunu yaşıyor. Üretimdeki kalıcı zayıflık ve imalat sektörüne bağımlılık nedeniyle kırılganlığını koruyan Alman ekonomisi, Trump’ın gümrük vergisi politikalarından etkileniyor.

Almanya ekonomisi, son yıllarda art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle büyüme beklentileri düşürülen Alman ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında da daralmıştı.

Alman ekonomisi, bu yıl Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyemezse, üst üste üçüncü yıl büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların desteğiyle ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek resesyondan kaçınmıştı.

Related Posts

Çin’i bekleyen büyük tehlike: Trump’ın vergi kararı sonrası ortaya çıktı

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı Trump’ın 2. dönem başkanlığı ile birlikte farklı bir seviyeye geldi. Trump aldığı karar ile yüzde 145’e yükseltti. Trump’ın kararı başta ABD olmak üzere küresel piyasaları altüst etti. Pekin yönetimi ise …

Şimşek’ten enflasyona dair ilk açıklama: İç ve dış şoklara rağmen…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) piyasa beklentilerinin bir miktar altında gelirken, nisan ayında TÜFE yüzde 3,00 oranında arttı ve yıllık bazda enflasyon yüzde …

TÜİK enflasyonu açıkladı: Mayıs ayı kira artışı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, Nisan ayı enflasyonunu yüzde 3,00 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 37,46 oldu. Açıklanan nisan …

Küresel piyasalar yeni haftaya nasıl başladı? (5 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret yaklaşımı yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, dün verdiği bir röportajda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Trump, ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell …

ENAG nisan ayı enflasyonunu açıkladı

Son dakika… ENAG 2025 yılı nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAG verilerine göre Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4,46 artarken yıllık bazda ise yüzde 73,88 olarak gerçekleşti.

TEKNOFEST’te büyük final

TEKNOFEST KKTC’nin finali de yoğun bir ilgiye sahne oldu. Türkiye Yüzyılı’nın Kıbrıs Türkü’nün de yüzyılı olacağını dile getiren Cevdet Yılmaz son 20 yılda Türk savunma sanayisinde bir devrim yaşandığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir