Reçete, bağımsızlık şeffaflık ve güven

Türkiye’nin Enflasyonla Mücadelesinde Önemli Adımlar Atılmalı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, Türkiye’nin en büyük sorunu olan enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadelesine 22. ayında da devam ediyor. Dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip olan Türkiye, artık faizde de dünya lideri konumunda. Ancak toplum hala enflasyonla gerçek anlamda mücadele edildiğine inanmıyor. Ekonomistlerle konuşarak, enflasyonla mücadelede 100 günlük süre içinde atılması gereken adımları sorduk. İktisatçılara göre en öncelikli konular arasında ‘şeffaflık ve kurumların bağımsızlığı’ bulunuyor.

Nedeni Açıklanmalı

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, reçetenin ilk sırasında Merkez Bankası bağımsızlığı olduğunu vurgulayarak, Merkez Bankası Başkanı’nın atandıktan sonra sadece kesinleşmiş yargı kararı olması durumunda görevden alınabileceğini savundu. Ayrıca, para politikası üzerindeki siyasi baskılara da dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ölçümünde ‘şeffaflık’ vurgusu yapılmalı, kamu harcamalarında israftan kaçınılarak, bütçe açığının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise güven sorununun ana neden olduğunu ifade ederek, durumun nasıl bu noktaya geldiğinin topluma açıkça anlatılması ve özeleştiri verilmesi gerektiğini söyledi. Kubilay’a göre lüks tüketimin azaltılması, temel mal ve hizmet üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor.

  • Prof. Dr. Cem Başlevent, para piyasalarında güvenin korunması gerektiğini vurgularken,
  • Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yapısal reformlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi ve
  • Ekonomist Emrah Lafçı ise servet vergisinin devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomistler Ne Dedi?

Sözde Değil Özde Serbest Kura Geçilmeli

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, ekonomi yönetiminin ‘Kur hedefi yok’ açıklamaları karşısında, ‘Sözde değil özde serbest kur rejimine geri dönülmesi’ gerektiğini belirtti. Finans kurumlarının döviz alış-satış farkını kendileri belirlemesi, ihracatçılara zorla döviz bozdurma uygulamasının sona erdirilmesi ve döviz kurlarına müdahale edilmemesi gerektiğini savundu. Ayrıca, swap hatlarının kademeli olarak açılması ve altın kotası uygulamasına son verilmesi gerektiğini ifade etti.

TÜİK’in Hesapları Şeffaf Hale Gelme

Kubilay, ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklere rağmen TÜİK’in üst yönetiminde ve enflasyon ölçüm sistemlerinde şeffaflığın artırılmadığını belirterek, vatandaşların fiyat artışlarını daha iyi anlayabileceğini ifade etti.

‘Sert Tepki’lerden Kaçınılmalı

Prof. Dr. Cem Başlevent, olumsuz gelişmelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, TÜSİAD’a yönelik sert tepkilerin yerine daha yapıcı çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Eğitim ve Kiralarda Yapısal Reformlar Şart

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, enflasyonla mücadelede mali politikaların da desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Aynı zamanda, aylık eğitim ve kira maliyetlerinde yapısal değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti.

Servet Vergisinde Adımlar Atılmalı

Ekonomist Emrah Lafçı, kamu tasarruflarının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, servet vergisi gibi yeni uygulamalara ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

Bir Dakika Bile Kaybedecek Zaman Yok

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomik darboğazın sadece para politikasıyla aşılamayacağını belirterek, yapısal reformlara hızla başlanması gerektiğini ifade etti. Vergi reformu, kamu harcamalarının gözden geçirilmesi gibi adımların atılması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Emekli promosyonlarına mayıs dokunuşu: Bankalar kesenin ağzını açtı

Kamu ve özel bankalar, emekli maaşlarını taşıyan vatandaşlara cazip promosyon fırsatları sunuyor. 2025 Mayıs ayı itibarıyla bazı bankalar 15 bin TL’ye kadar nakit destek sağlarken, promosyon tutarları emekli maaşına göre belirleniyor. İşte banka banka güncel promosyon tutarları ve detaylar…

34 yıllık tekstil firması konkordato ilan etti: Organik ve geri dönüştürülmüş kumaş üretiyordu

İstanbul merkezli tekstil firması Özgü Kumaş konkordato ilan etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini inceledi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini inceledi

Don ve kuraklık soğanı etkilemedi: Tarlada 8 TL’den alıcı buluyor

Türkiye’de 65 ili etkileyen don olaylarının ardından pek çok mahsulün zarar görürken toprak altında yetişen soğanda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Fakat ürünün tarla ve market arasındaki değişen fiyat farkları dikkat çekiyor.

Bakan Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Indrawati ile görüştü

Bakan Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Indrawati ile görüştü

Asya borsalarında ticaret savaşları iyimserliği: Hindistan dışında yükseliş! (6 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret tutumu varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalarda, merkez bankalarının kararları öncesinde yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Asya …