Ticaret Bakanlığı: “Suriye’nin ithalat sınırlaması tüm ülkelere uygulanmaktadır”

Ticaret Bakanlığı’ndan, Suriye’nin belirli tarım ürünleri ile tavuk eti ithalatına sınırlama getirmesi konusunda bir açıklama yapıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Suriye Kara ve Deniz Liman İdareleri Başkanlığının 27 Temmuz 2025 tarihli kararı doğrultusunda, 2025 yılının sadece ağustos ayı boyunca belirli tarım ürünleri (domates, salatalık, patates, kabak, patlıcan, biber, elma, üzüm, şeftali, kiraz, armut, karpuz, kavun, incir, kuru incir, sarımsak, yumurta) ile tavuk eti ithalatına sınırlama getirilmiş olup, söz konusu geçici uygulama menşe fark etmeksizin tüm ülkelere uygulanmaktadır. Söz konusu karar dönemsel olarak alınan geçici bir uygulama niteliğindedir. Diğer taraftan, ülkemizin Suriye’ye ihracatı 8 Aralık 2024-17 Ağustos 2025 tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54,31 artış göstermiştir. Ülkemiz Suriye’nin en büyük ticaret ortağı pozisyonuna sahip bulunmaktadır” denildi.

“ŞAM’DAKİ FUARA GÜÇLÜ BİR KATILIM OLACAK”

Açıklamada ayrıca, Suriye ile ikili ticaretin sürdürülebilir bir şekilde artırılması doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı’nın çalışmaları ve faaliyetlerinin kesintisiz devam ettiği vurgulanarak, “Suriye Ekonomi Bakanı Nidal-Eş Şaar ve beraberindeki heyet 5-6 Ağustos tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiş, ziyaret dolayısıyla ikili ve heyetlerarası temaslar gerçekleştirilmiş, Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’ni (JETCO) kuran Mutabakat Zaptı ile Türkiye Suriye İş Konseyi’nin kuruluşuna ilişkin Mutabakat Zaptı dahil 18 adet Mutabakat Zaptı imza altına alınmıştır. Diğer taraftan, 27 Ağustos tarihinde başlayıp eylüle kadar devam edecek Şam Uluslararası Ticaret Fuar’ına Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile birlikte 100’e yakın Türk firmalarının katılmaları ve net 1000 metrekarelik bir Türkiye pavilyonunu açmaları planlanmıştır. Bu vesileyle, Türkiye İhracatçıları Meclisi tarafından da üst düzey bir Ticaret Heyeti organize edilecek olup yine sektörünün öncü firmalarımız tarafından Şam Uluslararası Fuarına güçlü bir katılım gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Borsa günü yükselişle tamamladı

En çok iletişim endeksleri kazandırdı

Vergi listesi şaşırttı: Sadece 21 isim: Aydın Doğan’dan büyük düşüş

Türkiye’nin 2024 vergi rekortmenleri belli oldu. Sadece 21 isim adını açıkladı. Aydın Doğan önceki seneye göre büyük düşüş yaşarken, Koç ailesinden yine Rahmi Koç yerini aldı. Kıraç ailesinden bir isim bulunmadı. Bayraktarlar ise yerini korudu.

Suriye, Türkiye’den dondurulmuş piliç dahil 20 ürünün alımını süresiz yasakladı

Suriye, Türkiye’den dondurulmuş piliç dahil 20 ürünün alımını süresiz yasakladı

Yumurta Fiyatlarında Belirsizlik

Yumurta fiyatları 30’lu kolilerde 160-170 lira seviyesine çıktı, üreticiler maliyet artışını bekliyor.

Türkiye, ABD’nin hurda ticaretini vurdu: Kütüğe talep patladı

Türkiye, çelik üretiminde hurda yerine kütüğe yönelerek ABD’nin ihracatındaki kaybı büyüttü. ABD’nin hurda ihracatı haziranda yıllık yüzde 25 düştü. Türkiye’nin kütük ithalatı ise aynı dönemde yüzde 53 artarak küresel dengeleri değiştirdi.

FED Kripto Denetim Programını Sona Erdiriyor

FED, kripto ve fintek denetim programını sonlandırarak standart denetim süreçlerine dönüyor.