Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Japonya’da ‘saatlik büyükanne kiralama’ hizmeti: Temizlik desteğinden duygusal rehberliğe

Client Services adlı şirketin sunduğu hizmette, büyükanne figürü yalnızca ev işleri için değil, duygusal destek ve hayat tecrübesi paylaşımı için de kiralanabiliyor. Düğünlerde sahte akraba rolünden ilişki bitirme desteğine kadar farklı taleplerle başvuru yapılıyor.

Trump’tan Rusya’ya ikincil gümrük vergisi tehdidi: Türkiye nasıl etkilenebilir?

Trump’tan Rusya’ya ikincil gümrük vergisi tehdidi: Türkiye nasıl etkilenebilir?

İran medyası duyurdu: Nükleer görüşmeleri 25 Temmuz’da İstanbul’da

İran’la İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer görüşmelerin 25 Temmuz’da İstanbul’da yapılacağı bildirildi.

Erdoğan’dan sürpriz karar: Petrol anlaşması iptal

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Türkiye ile Irak arasındaki ham petrol boru hattı anlaşması 27 Temmuz 2026 itibarıyla yürürlükten kaldırılacak.

Boyabat’ta Ailelerle Akşam Sporu

Boyabat’ta ‘Ailemle Akşam Sporunda Buluşuyoruz’ etkinliği, ailelerin spor yapmasını sağlıyor.

Beşiktaş’ta Kaza: Otomobil Yangın Musluğuna Çarptı

Beşiktaş’ta direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü, yangın musluğuna çarptı; cadde göle döndü.