Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, koruyucu kıyafetler dahil olmak üzere ayni giyim yardımı ödemelerini “kamu zararı” olarak değerlendirerek zimmet çıkardı. İlk inceleme, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü çalışanları için yapıldı. Sayıştay, 2021 yılında DSİ yönetiminden alınan giyim yardımlarının faiziyle birlikte memurlardan geri alınmasını ve ödemeleri yapmayanlar için haciz işlemi başlatılmasını talep etti. Bu kararın, kamu kurumlarında memurlara giyim yardımı yapan tüm birimleri etkileyebileceği ve yaklaşık 250 bin memurun bundan olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

687 MEMURA 4,3 MİLYON LİRALIK ZİMMET

İşçilere uzun yıllardır verilen koruyucu kıyafet yardımı, 2012 yılında memurlara da sunulmaya başlandı. İlk olarak enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinde çalışan memurlar bu hakka sahip oldu. Daha sonra bayındırlık, ulaştırma, kültür-sanat, tarım ve ormancılık gibi alanlarda çalışan memurlar da kapsama alındı. Sayıştay, 2021 denetimlerinde çeşitli kamu kurumlarında yapılan “kıyafet yardımı” ödemelerinin kamu zararına neden olduğunu tespit etti. Denetim raporlarına rağmen, Sayıştay Temyiz Kurulu, DSİ’deki ödemelerin usulsüz olduğuna dair 7’ye karşı 4 oyla karar verdi. Bu şekilde 687 memurdan toplamda 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkarıldı. Sayıştay, bu tutarın faiziyle birlikte memurlardan tahsil edilmesini öngören kararı DSİ’ye bildirdi. Diğer kamu kurumlarındaki incelemelerin ise devam ettiği belirtildi.

EMEKLİLER VE MİRASÇILAR DA ETKİLENİYOR

DSİ dışındaki kurumlar da denetim sürecine tabi tutulmaya devam ediyor. Sayıştay’ın, diğer kamu kurumlarında da kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumun 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımı ödemelerine devam ettiği, bazılarının ise 2024 ve 2025’te bu uygulamaya devam ettiği ifade ediliyor. Bu sebeple her bir yıl için memurlardan ortalama olarak 20 bin lira civarında zimmet çıkarılabileceği belirtiliyor. Yetkililer, zimmet ve icra işlemlerinin emekli memurları da kapsayacağını ve hatta vefat eden memurların mirasçılarına kadar uzanabileceğini vurguladı.

Related Posts

132 ülkede yatırım var: Türkler en çok hangi ülkeye yatırım yaptı?

132 ülkede yatırım var: Türkler en çok hangi ülkeye yatırım yaptı?

Bakan Kurum: Yeni yuvalarımızın anahtarlarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi’nde 250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekim Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca yatırımcıyı ilgilendiriyor: Bankacılık devi sert düşecek diye uyardı!

Bankacılık devi İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını piyasaların şu anda beklediğinden daha fazla düşürülebileceğini belirtmesi halinde Sterlin’in düşebileceğini açıkladı.

TPAO’ya Adıyaman’da 10 yıllık petrol izni!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Adıyaman’daki 5.214 hektarlık sahasında petrol işletme ruhsatı, 14 Haziran 2035’e kadar uzatıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

7 dünya lideri Kanada’da bir araya geliyor

Küresel ticaret politikalarının ele alınması gündemiyle planlanan G-7 liderler zirvesi Kanada’nın Kananaskis bölgesinde gerçekleşiyor.

Spot piyasada doğalgaz fiyatları – 15 Haziran 2025

Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 632 lira 43 kuruş olarak belirlendi.