Kremlin’den Trump’ın BRICS ‘tehdidine’ yanıt: Uzmanlar onu daha detaylı bilgilendirmeli

ABD Başkanı Donald Trump’ın BRICS ülkelerinin BRICS para birimi oluşturarak doların yerini alacak bir adım atması halinde bu ülkelere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanabileceği yönündeki açıklamasına Rusya’dan yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, günlük basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Reuters’ın aktardığına göre, Peskov, Trump’ın Rusya’nın da aralarında bulunduğu BRICS ülkelerinin kendi para birimlerini oluşturmaları halinde gümrük vergisine tabi olacakları yönündeki açıklamasını not ettiklerini ancak böyle bir plan bulunmadığını söyledi. Peskov, BRICS’in kendi para birimini oluşturmayı konuşmadığını, sadece ortak yatırım platformları oluşturmayı ele aldıklarını söyledi. Peskov, ABD’li uzmanların Trump’ı BRICS’in ne yaptığı konusunda daha detaylı bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Donald Trump, 30 Ocak Perşembe günü Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda BRICS ülkelerinin BRICS para birimi oluşturarak doların yerini alacak bir adım atması halinde bu ülkelere yüzde 100 gümrük tarifesi uygulanacağına ilişkin açıklamalarını yinelemişti. BRICS ülkelerinden yeni bir BRICS para birimi oluşturmayacakları ya da ABD dolarının yerini alabilecek başka bir para birimini desteklemeyeceklerine dair taahhüt isteyeceğini belirten Trump, ‘aksi takdirde bu ülkelere yüzde 100 gümrük tarifesi uygulayacağını’ ve bu ülkelerin ABD’ye ihracat yapamayacaklarını açıklamıştı.

Donald Trump, BRICS ülkelerinin ‘dolardan uzaklaşmaya çalıştığını’ ve ‘ABD’nin buna seyirci kalmayacağını’ savunarak, bu ülkelerin kendilerine başka bir ‘enayi ulus’ bulabileceklerini ifade etmişti. BRICS’in uluslararası ticarette veya başka herhangi bir yerde ABD dolarının yerini alma şansı olmadığını savunan Trump, “Bunu deneyen herhangi bir ülke tarifelere merhaba ve ABD’ye elveda demelidir” şeklinde konuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Oval Ofis’te gergin anlar! Trump’ın ‘soykırım’ imasına Güney Afrika liderinden ‘uçak’ göndermesi

ABD Başkanı Trump’la Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmeye, Afrika ülkesindeki ‘beyaz çiftçilere soykırım’ iddiası damga vurdu. İddiaları reddeden Ramaphosa da bir soru üzerine Trump’a uçak göndermesinde bulundu.

Vedat Milor 7 yıl sonra aynı soruyu sordu, bu kez işin içine matematik girdi

24 Ağustos 2018 tarihinde o zamanki adıyla Twitter’da, “menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?” diye soran Vedat Milor 7 yıl sonra aynı soruyu bu kez oran isteyerek yeniden tartışmaya açtı.

Trump’ın dünürü Paris’e büyükelçi atandı

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump’ın Paris Büyükelçiliğine aday gösterdiği dünürü Charles Kushner’ı onayladı.

Gitaristi Erdoğan’ı eleştirmişti… AKP’li belediye konseri iptal etti!

Rize Belediyesi’nin düzenlediği Gençlik Şöleni etkinlikleri kapsamında daha önce sahne alacağı duyurulan Grup Madrigal konseri, gitarist Ceyhun Kaan Karakaş’ın Erdoğan ile ilgili yaptığı paylaşımların ortaya çıkması üzerine iptal edildi. Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ise konseri Fındıklı’da gerçekleştirmek için Madrigal grubuna çağrı yaptı.

Devlet Bahçeli’nin ‘komisyon’ çağrısına DEM Parti’den yanıt: Pervin Buldan tarih verdi

DEM Partili Pervin Buldan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis’te komisyon kurulmasına yönelik çağrısını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Buldan, yasama yılının 15 Temmuz’da sona erdiğini belirterek “O tarihe kadar bu komisyonun kurulması ve genel hatlarıyla çalışmalarını başlatması sürece pozitif katkı sunar” yorumunda bulundu.

Erdoğan – Merz buz gibi…

Almanya’da Başbakan Merz’in görev başlamasından bu yana iki hafta geçti. Ancak, milyonlarca Türk ve Alman’ın birbirine bağladığı, çok sıkı ekonomik ilişkileri olan iki ülkenin lideri henüz bir araya gelemedi. SPD’li eski Başbakan Schröder ile arkadaş olan Erdoğan, Hristiyan Demokrat Başbakan Friedrich Merz’le aynı havayı yakalayamadı.