Kartalkaya’da o talimat verilseydi ‘itfaiye’ kurulacaktı… Odatv bağlayıcı Bolu AFAD planına ulaştı

Kartalkaya Yangını ve İtfaiye Eksikliği

Ailelerin yok olduğu, canlarımızı yitirdiğimiz Kartalkaya yangınında en çok merak edilen konu “Yakınlarda neden itfaiye yoktu?” sorusuydu. Bu sorunun cevabını, Bolu AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (İRAP) bulduk.

İtfaiye Neden Geç Geldi?

Kartalkaya yangınına, bildirimden sonra ilk müdahale, resmi açıklamaya göre 45 dakika sonra yapıldı. En yakın itfaiye birimi ise 42 km uzaklıktaki Bolu’daydı. Bu durum, neden oteller bölgesinde başka bir itfaiye teşkilatının olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Çünkü yangına müdahale süresi genellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde 6-10 dakika arasındadır.

Mücavir Alan Dışı Yangın

Kartalkaya yangını, belediyenin mücavir alanı dışında gerçekleşti. Bu tür alanlarda yeni itfaiye teşkilatı kurma yetkisi yerel yönetimde değil. Bu ihtiyacı belirleme, planlama ve uygulama sorumluluğu AFAD’a aittir. Uygulama da buna göre yapılmaktadır.

AFAD’ın Rolü ve Görevleri

AFAD, il genelindeki riskleri analiz ederek, yangın, sel, taşkın, heyelan gibi afetlerle ilgili durumu belirler. Bu risklerin tespiti için her yıl İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlanır. Bu plan sadece riskleri ortaya çıkarmakla kalmaz, alınması gereken önlemleri de belirler. İRAP valiliklerce onaylanır ve planın uygulanmasından valilik sorumludur. Bu plan, devlet kurumları için bağlayıcı niteliktedir.

2021 İRAP İncelemesi

Odatv, Bolu AFAD’ın 2021 İRAP’ını inceledi. Üç yıl önce Bolu’da yangın riskleri detaylı olarak belirlendi. Oteller bölgesindeki risk belirtilmese de, merkezlerden uzak kırsal bölgeler ve köyler için itfaiye erişiminin zor olduğu belirlendi. Ancak yapılması gerekenler arasında sadece “su tankerlerinin artırılması” yer aldı. Bu talimatın yerine getirilip getirilmediği ve neden itfaiye eksikliği konusunda aksiyon alınmadığı bilinmiyor.

İRAP’ın Tanımı
“Afetlerin etkilerini en aza indirmek için önceden alınması gereken tedbirleri belirleyen ve işbirliği içinde hazırlanan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan, ildeki tüm kurumların iş birliği ile hazırlanır.”

İRAP Bağlayıcılığı
İRAP’ın bağlayıcı olma niteliği, İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzu’nda açıkça belirtilmiştir: “Afet ve acil durum risk azaltma, müdahale ve iyileştirme il planlarını, mahallî idareler ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde yapmak, uygulamak ve uygulatmak.”

Osman Erbil

Related Posts

Yurttaşlar Mehmet Murat Çalık için Beylikdüzü Belediyesi önünde buluştu

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, sağlık durumunun ciddiyetine rağmen tahliye edilmemesini protesto eden CHP’liler Beylikdüzü Belediyesi önünde buluştu

CHP’li başkanlardan AKP’li Çamlı hakkında suç duyurusu

CHP Bursa ve Aksaray il teşkilatları, Cumhuriyeti darbe olarak nitelendiren sözleri nedeniyle eski AKP Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Bahçeli’nin ‘duruşmalar canlı yayınlansın’ mesajına Erdoğan’dan yanıt: ‘Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayrolur’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin duruşmaların canlı yayınlanmasına ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi ve “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayrolur” dedi.

Suriye’de dikkat çeken afiş: Şara ve Trump yan yana

Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğraflarının yer aldığı, “barış” temalı bir afiş asıldı.