İşçiye yaptınız emekliye yapmayın

Asgari Ücretliler ve Emekliler Zam Haberi

Asgari ücretlilere yapılan zam beklentilerin altında kaldı ve hayal kırıklığı yarattı. Şimdi ise önümüzdeki hafta açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emekliler, zam sürpriziyle karşı karşıya kalacak. Yeni yılda memur ve memur emeklileri %12-13, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise %16-17 arasında zam alacak. 12.500 lira olan emekli aylığına yapılacak zam miktarının 1.500 ile 2.000 lira arasında olacağı konuşuluyor.

Memur ve emeklilerin zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Ocak 2025 tarihinde açıklayacağı aralık ayı tüketici enflasyonu ile netlik kazanacak. TÜİK, temmuz-kasım dönemini kapsayan 5 aylık süreçte tüketici enflasyonunu %14,57 olarak hesapladı. Aralık ayında enflasyonun %2-3 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda ikinci 6 aylık dönemde TÜFE, %16,86 ile %17,44 arasında olacak ve maaş zamları bu oranlara göre belirlenecek.

Memur Emeklisine %12-13 Zam

Memur ve memur emeklilerinin zammı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkından oluşuyor. Diyelim ki aralık enflasyonunu %2 olarak kabul edersek, 6 aylık enflasyon %16,86 olacak. Bu durumda ocak ayında memurlara %6 zam ve enflasyon farkı dahil sadece %12,61 oranında zam yapılacak. Eğer aralık zammı %2,5 olursa zam oranı %13,17; %3 olursa %13,72 olacak. Buna göre en düşük memur emeklisinin aylığı 17.587 lira iken yeni yılda 19.900 lira civarında olacak. 20.000 lira alan memur emeklisi ise en fazla 2.500-2.600 TL arasında zam alacak.

İşçi Emeklisine %16-17 Zam Bekleniyor

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklisine her 6 ayda bir enflasyon kadar zam yapılıyor. Aralık enflasyonunun %2-2,5 aralığında olması durumunda, 6 aylık enflasyon %16,86-17,44 olacak ve bu oran tamamıyla emekli aylıklarına yansıtılacak. Örneğin 13.000 lira alan bir işçi emeklisinin aylığı yeni yılda 15.192-15.341 TL civarında olacak. En düşük emekli aylığı olan 12.500 liraya zam yapılabilmesi için kanun çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda en düşük emekli aylığına da en fazla 1.500-2.000 TL arasında zam beklenmektedir.

Related Posts

TPAO’ya Adıyaman’da 10 yıllık petrol izni!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Adıyaman’daki 5.214 hektarlık sahasında petrol işletme ruhsatı, 14 Haziran 2035’e kadar uzatıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

7 dünya lideri Kanada’da bir araya geliyor

Küresel ticaret politikalarının ele alınması gündemiyle planlanan G-7 liderler zirvesi Kanada’nın Kananaskis bölgesinde gerçekleşiyor.

Spot piyasada doğalgaz fiyatları – 15 Haziran 2025

Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 632 lira 43 kuruş olarak belirlendi.

Zirai don 7 milyon ton ürünü vurdu; etkisi gelecek yılı da saracak

“Üreticilerin desteklenmesi, hem gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak hem de üretici kaybını önlemek açısından kritik”

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Fiyatlar bugün artırılmıştı: Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanma devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzine ve motorine yeni zamlar geliyor mu? İşte son durum…