Hazar Denizi İçin Acil Çözüm Toplantısı

Kazakistan’da Hazar Denizi’nin çekilmesine ve ekolojik durumuna dikkati çekmek amacıyla “Save The Caspian Sea” konulu yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

“Save The Caspian Sea” Çevre Hareketi tarafından başkent Astana’da düzenlenen toplantıya yerli ve yabancı uzmanlar, milletvekilleri, kamu ve sivil toplum kuruluşların yetkilileri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Toplantıda, Hazar Denizi’nin güncel ekolojik durumu, deniz suyunun çekilmesinin nedenleri ve gelecek tahminler, sadece Hazar Denizi’ne ait olan Hazar fokunun popülasyonunun azalması, petrol üretiminin denizin ekosistemine etkisi, sorunların çözümünde uluslararası işbirliğinin önemi gibi konularda sunumlar yapıldı.

“Save The Caspian Sea” Çevre Hareketi Kurucusu Vadim Ni, toplantıda yaptığı konuşmada, Hazar Denizi çevre krizinin küresel ve bölgesel güvenliği ilgilendiren konu olduğuna işaret etti.

Ni, denizin çekilmesi, kirlenmesi, biyoçeşitliliğini kaybetmesi gibi kilit sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirterek ” Aral Gölü’nü göz göre göre kaybettik. Bugün elimizde Hazar Denizi’nin gözlerimizin önünde yok olmasını izlemek ya da onu kurtarmak için güçlerimizi birleştirmek gibi iki seçenek var.” dedi.

Halihazırda Hazar foku popülasyonunun 1 milyondan 70 bine kadar düştüğünü, mersin balığının ise yüzde 90 yok olduğunu, Hazar Denizi’nde konaklayan 15 milyondan fazla göçmen kuşun alışık rotalarını kaybetme tehlikesi yaşadığını aktaran Ni, “Tüm bu sorunların ortak bir nedeni var; duyarsızlığımız, endüstriyel sömürü ve kontrolsüz kirlilik. Sadece geçen yıl Hazar Denizi’ne 100 bin tondan fazla petrol ürünü döküldü. Bir ton petrol 10 kilometrekarelik su yüzeyini kaplıyor. Böylece Hazar, ölü denize dönüşüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Politikası Dairesi Müdür Vekili Natalya Dauletyarova, Hazar Denizi’nin ülke ekonomisi için önemini vurguladı.

Son yıllarda denizde su seviyesinin düşmeye devam ettiğini kaydeden Dauletyarova, “2024 yılında Hazar Denizi’nin Kazakistan kayısında su seviyesi 26 santimetreye kadar düştü.” ifadesini kullandı.

Dauletyarova, Hazar Denizi’nin çekilmesinin en büyük nedeninin iklim değişikliği olduğunu ve nehirlerden denize gelen su miktarının da azaldığını belirterek “Hazar Denizi’ni yaklaşık 130 nehir besliyor. Önemli kaynak Volga Nehri’dir.” dedi.

Hazar’da suyun çekilmesinin büyük krize yol açacağına işaret eden Dauletyarova, hükümet olarak Hazar Denizi’nin bilimsel araştırılması için bir enstitü kurulmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Related Posts

Biri yakıtı kokluyor, diğeri kolay kolay bozulmuyor!

Otomobil piyasasında uygun fiyatlı, sorunsuz ve şık otomatik araç arayanlar için hazırlanan listede sürpriz isimler öne çıkıyor. Galericilerin sıkça önerdiği, fiyat-performans açısından öne çıkan bu 5 model, özellikle genç sürücüler ve …

2025 sonuna kadar iflas riskleri artacak

Yüksek faiz oranları, üretim firmaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak ve 2025 sonuna kadar iflas risklerini artıracak.” Yine rapora göre “işletme temerrüt riski” açısından inşaat, enerji ve tekstil-hazırgiyim öne çıkıyor. Bu sektörler “çok yüksek risk“ kategorisinde.

Motorine zam geliyor: Yeni fiyatlar belli oldu!

Uluslararası piyasalardaki hareketlilik motorin fiyatlarını yeniden gündeme taşıdı. Sektör kaynakları, yakın zamanda pompa fiyatlarında artış olabileceğini belirtiyor. Akaryakıt kullanıcılarının gelişmeleri yakından takip etmesi öneriliyor.

Emekli zam sonrası arayışa geçti! Bankalardan promosyon ayarı

Milyonlarca emeklinin yeni dönem zamlı maaşları geçtiğimiz hafta belli oldu. Emekliler %16.67’lik zam farkını hak ettiler. Emekliye zam öncesi bankalardan promosyon ayarı geldi. Piyasada en yüksek ödemeyi bir kamu bankası yaparken, bir özel banka da promosyon kampanyasını en yüksek tutara çıkardı. Peki emekliye yapılan %16.67’lik maaş farkı sonrası banka promosyonları daha da artar mı? İşte beklentiler…

En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 9,26 yükselirken, altının gram fiyatı yüzde 1,62, avro/TL yüzde 0,35 artış, dolar/TL yüzde 0,13 azalış kaydetti. BIST 100 endeksi, en düşük 9.450,80 puanı ve en yüksek 10.379 …

Yeniçağ Gazetesi: Dar gelirliye yaşam hakkın yok diyorlar!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… DAR GELİRLİYE YAŞAM HAKKIN YOK DİYORLAR! İktidarın eseri hayat pahalığı ülkeyi öyle bir hale getirdi ki; İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin lirayı aştı. Kentte 4 asgari …