Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Yeniçağ Gazetesi: Dar gelirliye yaşam hakkın yok diyorlar!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… DAR GELİRLİYE YAŞAM HAKKIN YOK DİYORLAR! İktidarın eseri hayat pahalığı ülkeyi öyle bir hale getirdi ki; İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin lirayı aştı. Kentte 4 asgari …

Borsa haftayı nasıl tamamladı? İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (4 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,36 puan artarken, toplam işlem hacmi 85 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,89 ile spor, en çok …

Cumhurbaşkanı maaşı zamlandı: Emekliye 2 kuruş, Erdoğan’a 34 bin TL!

TÜİK’in enflasyon verileri sonrası yapılan temmuz zamlarıyla üst düzey maaşlar artarken, emekli maaşlarında yalnızca kuruşluk yuvarlama yapılması tepkilere yol açtı. Gelir dağılımındaki eşitsizlik yeniden gündeme geldi.

ENAG açıkladı: Haziran ayı enflasyonu belli oldu!

Bağımsız araştırma grubu ENAG, haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Açıklanan veriler ekonomik göstergelere dair farklı bir tablo ortaya koydu. ENAG’ın hesaplamaları, resmi verilerle kıyaslanmaya devam ediyor.

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: “Hemen fişini çekin” uyarısı

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: “Hemen fişini çekin” uyarısı