Lenfomada zamanlama önemli: Erken tanı ile tedavi mümkün

Lenfoma Belirtileri Erken Teşhis İle Kontrol Altına Alınabilir

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan ve başlıca iki tipi bulunan hodgkin lenfoma ve hodgkin dışı lenfomaların erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini belirtiyor.

Lenfomanın sinsi ilerlediğini söyleyip belirtilere karşı uyaran Doç. Dr. Ali Eser, “Boyun, koltuk altı veya kasıkta ağrısız şişlik, gece terlemeleri, nedensiz kilo kaybı, sürekli yorgunluk, halsizlik, kaşıntı veya ciltte döküntü, sebepsiz yüksek ateşin lenfomanın belirtileri arasında yer aldığını” söylüyor.

Bu şikâyetlerin birkaç haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Eser, “Ne kadar erken tanı koyarsak, tedavi şansı o kadar yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.

Lenfoma tanısı; kan tahlilleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile konuluyor. Tedavi planı ise hastalığın türüne ve evresine göre belirlendiğini aktaran Dr. Eser, “Günümüzde kemoterapiye ek olarak uygulanan immünoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve bazı hastalarda kullanılan kök hücre nakli sayesinde iyileşme oranlarının oldukça arttığını söyledi. Ayrıca, son yıllarda geliştirilen CAR-T hücre tedavisi gibi yenilikçi yöntemler, bazı ileri evre hastalar için de umut vadediyor” şeklinde konuştu.

‘Belirtileri Göz Ardı Etmeyin’

Toplumda lenfoma farkındalığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eser, “Lenfoma artık tedavi edilebilen bir hastalık. Ama bunun ilk şartı, erken fark edilmesi. Belirtileri göz ardı etmeyin ve düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin” diye konuştu.

Related Posts

Tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı? Hangisi daha sağlıklı

Yıllardır süregelen tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı daha sağlıklı sorusuna beslenme uzmanları açıklık getirdi.

Profesör Doktor, hemen bırakın diye uyardı: Bu yapıdaki ilaçlar kalp krizine neden oluyor

Günümüzde milyonlarca insan, vitamin ve bitkisel takviyeleri sağlıklı kalmak amacıyla kullanıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin bazı formlarının ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açabileceğini söylüyor. ABD’li kardiyolog Dr. Evan Levine, özellikle jel kapsül formundaki takviyelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın