Eski Başkan Birol Aydemir’den TÜİK’e enflasyon tepkisi: Bir kısım arkadaşlar meslek ilkelerine aykırı işlem yaptılar!

“`html

TÜİK Eski Başkanı Birol Aydemir’den Kritik Açıklamalar

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eski başkanlarından Birol Aydemir, yaptığı açıklamalarda, “TÜİK’in duyurduğu rakamlar ile asgari ücret, emekliler ve diğer çalışanlar son dört yıldır ciddi yoksulluk ve fakirlik içinde mücadele ediyor. Ocak ayındaki enflasyon verileri açıklandığında, asgari ücret açlık sınırının altında kalacak. TÜİK’in verilerinin doğruluğunu defalarca sorguladık, fakat iktidar bunu görmezden geliyor,” dedi.

Aydemir, TÜİK’in aralık ayı enflasyon verilerini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirirken, TÜİK’in gerçekteki enflasyonu yansıtmadığını vurguladı. Aydemir, “TÜİK bir rakam açıklıyor, ancak bu rakam gerçek enflasyonu temsil etmiyor. Toplumun yaşamış olduğu sorunların çoğu, bu rakamların gerçeği yansıtmamasından kaynaklanıyor. Gerçek enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücretliler ile emekliler son dört yıl içinde yoğun bir şekilde yoksulluk çekiyor,” şeklinde konuştu.

TIKLAYIN – Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir: TÜİK’in enflasyon hesabı toplumu yoksullaştırıyor.

Aydemir, “Asgari ücretin düzenli olarak enflasyon oranı üzerinden artırıldığını iddia ediyorlar. Bu doğru, ancak TÜİK’in açıkladığı enflasyona göre değil, gerçek enflasyona göre gerçekleştirilmemekte. Asgari ücretlilerin alım gücü düşüyor. Açıkladıkları rakamlar, çalışanların maaşlarının yetersiz kalmasına yol açıyor,” diye ekledi.

Türk-İş’in 2024 aralık ayına ait verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcama tutarı (açlık sınırı) 21.083 TL iken, aralık ayında asgari ücret 17.002 TL olarak belirlenmişti. Bu durumda arada 4.081 TL’lik bir fark bulunuyor. Yani açlık sınırı asgari ücretten daha yüksek. Yeni asgari ücret ise 22.104 TL olarak açıklandı, ancak yine de Ocak ayı enflasyonu geldiğinde asgari ücret açlık sınırının altında kalacak. Bu durum yıllardır değişmiyor,” dedi.

“İktidar, TÜİK’in enflasyon verilerini gözden geçirmelidir”

Birol Aydemir, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “çalışanlarımızı enflasyona ezdirtmedik” açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Verilen asgari ücret, dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda harcamasını bile karşılamaktan uzak. Eğer hükümet, vatandaşların huzurunu gerçekten önemsiyorsa, asgari düzeyde bile olsa barınma, giyinme ve gıda ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem oluşturması gerekiyor. Öncelikle TÜİK’in enflasyon verilerini düzeltilmeli. Bu düzeltme yapılmadan diğer sorunları çözmek mümkün değil. Son dört yıl itibarıyla çalışanlar, emekliler ve asgari ücretlilerin devletten alacakları var,” diye bildirdi.

‘Düşürdük’ dedikleri enflasyon yüzde 44,38. Bu, dünyada ilk ona giriyor’

Aydemir, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK ile ilgili herhangi bir müdahelede bulundu mu? Hayır. Verilerin doğruluğu ile ilgili bir denetim yapıldı mı? Hayır. Hiçbir değişiklik yapmadılar çünkü bu veriler onların işine geliyor. ‘Enflasyonla mücadele ediyoruz’ diyorlar ve düşürdüklerini iddia ettikleri enflasyon oranı ise yüzde 44,38. Bu, dünya genelinde en yüksek oranlardandır,” şeklinde konuştu.

Aydemir, muhalefetin TÜİK’in açıkladığı verilerle ilgili daha fazla tepki göstermesi gerektiğini vurguladı: “Siyasi partilerin bu konuya daha fazla odaklanması lazım ve Meclis’te bir komisyon oluşturulmalı. Bu komisyon, uzmanlarla TÜİK’in faaliyetlerini denetleyebilmelidir,” dedi.

Birol Aydemir, TÜİK’te birçok yetkin çalışan olduğunu belirterek, “İşini hakkıyla yapan arkadaşlar mevcut, ancak bazıları meslek etik kurallarına aykırı hareket ediyor ve geçmişteki hatalı uygulamalara devam ediyor,” ifadelerini kullandı. (ANKA)


Hayatınızdaki aşkı bakteriler belirliyor olabilir mi? Bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Murat Yetkin: Suriye’deki üç dış güç; Türkiye, İsrail ve ABD, HTŞ’ye şartlı kredi açtı

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: İbrahim Kalın, 65 bin dolarlık saati imha eder mi?

TIKLAYIN | Wanda Nara’dan sürpriz ayrılık kararı ve Icardi hamlesi

TIKLAYIN | Kanada medyası: Başbakan Justin Trudeau bugün istifa edecek

TIKLAYIN | 82. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu

TIKLAYIN | Spor yazarları, Fenerbahçe-Hatayspor maçını yorumladı: “Galatasaray’ı “yenilmez” yapan bir organizasyonla, başka türlü savaşamazlar”

“`

Related Posts

Sen misin üreticinin feryadını duyuran! Köy meydanında yurttaşa ücretsiz patates dağıtan çiftçiye soruşturma

Ticaret Bakanlığı, Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde, üreticinin sorunlarına dikkati çekmek için maliyetinin altında bile alıcı bulamadığı bir traktör patatesi köy meydanına dökerek, bedava dağıtan Sadık Erdoğan hakkında soruşturma başlattı. Erdoğan, “Keşke şahsıma ceza yazmak, soruşturma açmak için harcadıkları zamanı, bu çiftçinin sorunlarını dinlemeye, çözmeye yönelik harcamış olsalardı” dedi.

SGK uzmanından memur ve emeklilere önemli uyarı: Zam beklentisi yine boşa çıkabilir

Yaklaşık 6,5 milyon kamu görevlisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika Memur-Sen ile hükûmet arasında yine derin görüş ayrılıkları yaşanıyor. Uzmanlara göre süreç büyük ihtimalle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşınacak.

Dolar ve Euro, güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro, güne nasıl başladı?

Ünye Belediyesi’nden Ünye 1957 Spor’a kalıcı tesis yatırımı!

Ali YAZAN – ORDU / YENİÇAĞ Sporun her alanında desteğini sürdüren Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, bugüne kadar ilçeye çok sayıda semt sahası kazandırırken, amatör spor kulüplerinin tesis ihtiyaçlarını giderdi. Genç sporcuların tesislere ücretsiz …

VİOP’ta endeks kontratı güne yatay başladı (13 Ağustos 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,9 azalışla 12.340,00 puandan tamamlamıştı. Endeks kontratı akşam seansında ise yatay seyretti. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış seansında önceki …

Piyasaların gözü bu karardaydı: ABD enflasyon verileri açıklandı!

ABD’de tüketici enflasyonu ithal ürünlere yönelik tarifelerin etkisine rağmen temmuz ayında sabit kaldı. Uzmanlar, çekirdek enflasyonun beklentilerle uyumlu seyretmesini olumlu karşıladı. Fed Başkanı Powell, enflasyon risklerine karşı temkinli olunması gerektiğini vurguladı.