132 ülkede yatırım var: Türkler en çok hangi ülkeye yatırım yaptı?

Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Yatırım Anketi Sonuçlarını Açıkladı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin 2024 yılı sonuna kadar yurt dışındaki yatırımlarının detayları “Yurt Dışı Yatırım Anketi” ile incelendi.

Ankete göre, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında gerçekleştirdiği 2,317 yatırımın sermaye pozisyonu 60,1 milyar dolar olarak belirlendi.

Yatırımcıların yurt dışındaki borç ilişkileri dikkate alındığında, net yatırım pozisyonu 62,8 milyar dolar olarak hesaplandı.

Yatırımların Yoğunlaştığı Bölgeler

Yatırımlar incelendiğinde, Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımların büyük çoğunluğunun Avrupa’ya yöneldiği görüldü. AB ülkeleri ve diğer Avrupa ülkelerinin yanı sıra diğer Asya ülkeleri ve Kuzey Amerika da yatırımların önemli merkezleriydi.

AB ülkeleri toplam yatırımlar içinde %38,15 paya sahipken, diğer Avrupa ülkelerinin payı %21,09 olarak kaydedildi.

İlk sırada yer alan AB ülkelerinin sermaye pozisyonu miktarı 34,2 milyar dolar iken, diğer Avrupa ülkeleri 13,5 milyar dolarlık sermaye pozisyonuyla takip etti.

Ayrıca, Orta Asya, Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika ve diğer bölgelerde de Türk yatırımları bulunmaktadır.

Özellikle Fas, Tunus, Libya, Cezayir, Mısır gibi Kuzey Afrika ülkeleri ile Gürcistan, Azerbaycan gibi komşu ülkeler ve Orta Doğu ülkeleri, Türk yatırımcılar için cazip bölgeler arasında yer almaktadır.

2024 yılında Türkiye’den söz konusu yatırımlara yapılan ihracatın 9,1 milyar dolar, ithalatın ise 6,3 milyar dolar olduğu belirlendi.

Öne Çıkan Ülkeler ve Sektörler

Hollanda, 224 yatırım ve 24,319 milyar dolarlık sermaye pozisyonuyla Türk yatırımlarının en yoğun olduğu ülke olarak öne çıkarken, ABD ve Birleşik Krallık da Türk yatırımcılar için önemli destinasyonlar arasında yer aldı.

Türkiye’den yapılan yatırımlarda finans ve sigorta faaliyetleri %65,7’lik pay ile en fazla tercih edilen sektör oldu. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını holding şirketlerinin faaliyetleri oluşturdu.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı’ndan yeni düzenleme: Alışverişte o bilgiler gizlenemeyecek

Ticaret Bakanlığı, indirimli ürün reklamlarında tüketiciyi korumaya yönelik yeni kurallar getirdi. Artık indirim oranı belirlenirken önceki en düşük fiyat esas alınacak. Stok ve tarih bilgileri de reklamlarda açıkça yer alacak.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Trump’tan Powell’a indirim baskısı: Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı!

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi ısrarını sürdürüyor. Son olarak Powell’ın gümrük vergilerinin enflasyona yapacağı etkilerin izleneceğini belirtmesi Trump’ı öfkelendirdi. Trump, tarifelerin enflasyon üzerinde etkisinin olmadığını ve ithalat fiyatlarının düştüğünü gösterdiğini belirterek “Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı.” ifadesini kullandı.

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!